Social Islami Bank Limited (SIBL) Exam question full solution 2021

সকল  চাকরির পরীক্ষার সময়সূচী ও ফলাফল মোবাইলে Notification পেতে  Android apps মোবাইলে রাখেন: Jobs EXam Alert

Social Islami Bank Limited (SIBL) Exam question full solution 2021, Social Islami Bank Limited (SIBL) Job Circular 2019, Social Islami Bank Limited recently published a new job circular for 6 posts to appoint the numerous number of people so every applicant can apply here to maintain all the conditions. Application last date: 17-12-2019

PSC, JSC, SSC, HSC, National University and all job exam results we publish on our website resultpediabd.com. All Job circular and exam result every visitor can get here easily and faster than any other site. Our result pedia bd team always gives here a great service for you so don’t miss our service. 

Bangladeshi every job applicant cannot find out their job exam information so we give them an extra possibility for it. Warmly wishing welcome every visitor on our site and try to solve every problem of Bangladeshi regular job applicants. We always try to give here a clear image so it gives you a great reading quality. Result pedia bd in one of the most popular sites of Bangladesh for job circular and exam results.

we always post here a clear image and the applicant can save it easily by our site. Stay with us and visit regularly for the news update. the applicant needs a great preparation for this job, the job exam will be held a few months later. 

Social Islami Bank Limited (SIBL) Exam question full solution 2021

Post Name:

1. Probationary Officer (PO)

exam held today 12-03-2021

see the question solution below 

full solution get here 2 hours later

Part: 01 (MCQs)

Section: A (English) 

Read the passage and choose the correct answer. (Question 1 to 4) 

1.The author outspoken friend earned his respect presumably because

2. The prime objective of the author in this passage is to

3. Self Centered people are bores because

4. The redeeming characteristics in bores, according to the author, is this

(1 to 4 try yourself)

Find out who is underlined part (a,b,c and d) of the following sentence has an error (Question 5 to 8) 

5. “I would have” asked you “for dinner” if I had known “that you are staying” here tonight. Ans: that you are staying 

6. (To sing a song good)  (you) must focus your attention not only (on) the music but on the words (as well)

Ans: To sing a song good 

7. She was upset (last) night (because) she (had to) do (too many home works)

Ans: too many home works 

8. (Contrary) to what had previously been reported, the condition (governing) the truce between many countries (arranged by) the United Nations (has) not yet been revealed

Ans: has 

Complete the sentence with appropriate words/phrase (Question 9 to 12) 

9. Arts still does not make news——— the story has political———-.

Ans: unless, ramifications 

10. The citizenry had become so ————by the presidents ——–that the latest financial scandal did not even make the front page of the newspapers.

Ans: jaded, indiscretions 

11. His imperturbability in the face of evidence indicating his deliberate fraud failed to reassure supporters of his essential _____; instead, it suggested a talent for _____that they had never suspected.

Ans: probity, guile  

12. Business forecasts usually prove reasonably accurate when the assumption that the future will be much like the past is _____ ; in times of major _____ in the business environment, however, forecasts can be dangerously wrong.  Ans:  satisfied, shifts 

Select the pair which has the same relationship (Question 13 to 16) 

13. PAION : SEDATIVE Ans: Grief : Consolation  

14. CONFIDENT : HAUGHTY Ans: Provident : Penurious

15. STARE : GLANCE Ans:  Gulp : Sip 

16. SUBSIDY : SUPPORT Ans: Debt:  Obligation

 

Section: B (Mathematics)  

17. [{(√2-1)/ (√2+1)} /{(√2+1)/ (√2-1)}] / [{(√3-1)/ (√3+1)} /{(√3+1)/ (√3-1)}] =? Ans: 3/2 

18. 212+ 212 +212 +212 =? Ans: 2^14 

19. Bilkis invested Tk. 2400 in the XYZ Bank at 5%. How much additional money must the she invests at 8% so that total annual income will be equal to 6% of her entire investment? Ans: 1200 

20. Anita had to do a multiplication. Instead of taking 35 as one of the multipliers she took 53. As a result, the product went up by 540 what is the new product? Ans: 1590 

21. Rina and Shila entered into a partnership with their capital in the ratio 5:6. At the end of 8 month, Rina withdraws her capital. If they receive the profit in the ratio of 5:9, find how long Shila’s capital was used? Ans: 12 Months 

22. A class starts at 10:00 a.m. and lasts till 1:30 p.m. Four periods are held during this interval. After every period, 10 minute are given free to the students. What is the exact duration of each period? Ans: 45 Minutes 

23. A shopper spends Tk.100 purchase CDs at Tk.20 each. The next day, the disks go on sale for taka 16 each and the shopper spends Tk.2400 to purchase more CDs. What was the average price per disk purchased? Ans: 17  

24. A salesman receives daily wages of Tk.250 and earns commission of 15% on all sales he makes. How much taka worth of sales does he need to make in order to bring his total daily income of taka 1000? Ans: 5000 

25. In a club 60% members are male and 70% members are graduates. Also 50% of the graduate member are male. What percentage of the club members are female and non graduate? Ans: 5% 

26. Pooja is twice as efficient as Aarti and takes 90 days less than Aarti to complete the job. Find the time in which they can finish the job together? Ans: 60 days 

27. Mamun bought 50 shares at Tk.60, and 2 months later, he purchased 25 shares at Tk.56. At what price should he purchase 25 additional shares in order to have an average price of Tk.58 Per share? Ans: 56 

28. The total income of Habib in 2017, 2018 and 2019 was Tk.36400. His income increased by 20% each year. What was his income in 2019? Ans: 14400 

29. A person’s present age is two-fifth of the age of his mother. After 8 years, he will be one half of the age of his mother. What is the present age of the mother? Ans: 40 

30. The measurement of a rectangle is 16 feet by 12 feet. What is the area of the smallest circle that can cover the rectangle entirely (so that no part of the rectangle is outside the circle)? Ans: 5 

31. The perimeter of a square is equal to the perimeter of a rectangle whose length and width are 6m and 4m respectively. The site of the square is. Ans: 100 π 

32. In the figure DE is parallel to BC. If the area of a triangle ADE is half that of trapezoid DECB. what is the ratio of AE to AC?  Ans: 1 : 

 

Section: C (Analytical Ability and Critical Reasoning)   

Answer the question based on the following passage. 

A bus has exactly six stops on its route in Dhaka city. The bus first stops at stop one and then at stops two, three, four, five, and six respectively. After the bus leaves stop six, the bus turns and returns to stop one and repeats the cycle. The stops are at six building that are, in alphabetical order G, H, J, K, L, and M.
(i) L is stoppage three.
(ii) H is stoppage six.
(iii) K is the stop immediately before M.
(IV) J is immediately before G.

33. If a passenger gets on the bus at K and gets off at L, which of the following must be true? Ans: None of these (K is stoppage one) 

34. If J is stoppage four, which of the following must be the stoppage immediately before L? Ans: M 

35. If G is stoppage two, which of the following must be the stoppage immediately before H? Ans: M 

Answer the question based on the following passage. 

Swetha, Swarna, Sneha and Soumya are four sisters who have an agreement that they share all snacks equally among themselves. One day, uncle Mamun gave a box of cookies to Swetha. Since the other sisters were not around, Swetha divided the cookies into four parts, ate her share and put the rest into the box. As she was closing the box, Swarna came in, She took all the cookies from the box and divided them into four equal parts. Swetha and Swarna ate one part each and put the rest into the box. Just then Sneha walked in. She took all the cookies from the box, divided them into four equal parts. The three of them ate their respective shares and put the rest into the box. Later, when Soumya came, she divided all the cookies into four equal parts and all the four sisters ate their respective shares. In total, Soumya ate 3 cookies. 

36. How many cookies in total did Sneha eat? Ans: 15 

37. How many cookies in total did Sweta eat? Ans: 71 

38. How many cookies did uncle Mamun give to Sweta? Ans: 128 

39. Cable-television spokesperson: Subscriptions to cable television are a bargain in comparison to “free” television. Remember that “free” television is not really free. It is consumers, in the end, who pay for the costly advertising that supports “free” television.

Which of the following, if true, is most damaging to the position of the cable-television spokesperson?

(a) Subscriptions to cable television include access to some public-television channels, which do not accept advertising.

(b) There is as much advertising on many cable-television channels as there is on “free” television channels.

(c) Cable-television subscribers can choose which channels they wish to receive, and the fees vary accordingly.

(d) For locations with poor television reception, cable television provides picture quality superior to that provided by free television.

Ans: There is as much advertising on many cable-television channels as there is on “free” television channels. 

40. “”Some men are definitely intelligent, others are definitely not intelligent, but of intermediate men, we should say, ‘intelligent’? Yes, I think, so or no, I shouldn’t be inclined to call him intelligent.” Which of the following reflects the intention of the writer well?

a) To call men intelligent who are not strikingly so must be to use the concept with undue imprecision

b) Every empirical concept has a degree of vagueness

c) Calling someone intelligent or not depends upon one’s whim

d) There is no need to be as indecisive as the writer of the above

Answer: Option A
Explanation:- The Writer clearly states in the last part of his statement, that he should or should not be inclined to call him intelligent. The only option, which reflects that intention, is the first option and thus is the answer.
Option B is wrong because we cannot generalise all empirical concepts to be vague on basis of this and it is irrelevant also. Option C and D are also vague.

Section: D (Intelligence quotient (IQ)   

 

41. If PALE is coded as 2134, EARTH is coded as 41590, then how can PEARL be coded in that language?

Ans: 24153 

42. A man has 53 socks in his drawer 21 identical blue, 15 identical black and 17 identical red, The lights are fused and it is completely in the dark. How many socks must he take out ot make 100 percent certain he has a pair of black socks?

Ans:  40 socks

43. Find the odd man out- Ans: Apple 

44. If ‘Heart’ is related to ‘Sentiment’, then in the same way ‘Head’ is related to__. Ans: thinking 

45. A watch was correct at noon, after which it started to lose 17 minutes per hour and stopped completely at 2.52 pm. What time is it now?

Ans: 4 PM 

46. Fill in the missing number of the series 6, 13, 28, 38, ________, 122, 249.

Ans: 59 

Section: D (General Knowledge)

47. Who is the first governor of Bangladesh Bank? Ans: A.N.M. Hamidullah 

48. How many war heroes have been awarded “Bir Uttom” for their contribution to liberation war of Bangladesh? Ans: 69 

49. Who is the founder of Gmail? Ans: Paul Buchheit 

50. Which day is observed as World Wildlife Day? Ans: March 3 

51. Who is the first Muslim woman to win the noble peace prize? Ans: Shirin Ebadi (Country: Iran, Year: 2003)   

52. How many days the Earth takes to rotate around the Sun to complete one revolution? Ans:  365.256 

53. Who is the current coach of Bangladesh National Football Team? Ans: Jamie Day 

54. Which desert does “The Great Wall  of China” pass through? Ans: Gobi desert (গোবি মরুভূমি) 

 

Part: 02 (Descriptive/Written)

 

1. Translate into English. 

চলমান মহামারীর শুরুতেই মহামন্দার অশনি সংকেত শুনতে পায় বিশ্ব। গত বছরের শুরুতেই বৈশ্বিক অর্থনীতিকে স্থবির করে দেয় কোভিড-১৯ এর প্রাদুর্ভাব। শিল্প উৎপাদন,পর্যটনসহ বিভিন্নখাতে প্রবৃদ্ধি নেমে আসে নেতিবাচক পর্যায়ে। আর্ন্তজাতিক বাণিজ্যেও দেখা দেয় নিশ্চলতা। ওই সময় বৈশ্বিক যে ধস নেমেছিল, তার ধাক্কা এসে পড়েছিল বাংলাদেশেও।মহামারীর প্রভাবে গত বছরের শেষ পর্যন্ত অর্থনীতির প্রায় সব সূচকই ছিল নিম্নমুখী। বেড়েছে বেকারত্ব ও দরিদ্র। কমেছে রাজস্ব আয়। ব্যাংক খাতেও লেনদেনের মাএা নেমে এসেছে। নেতিবাচক ধারায় নেমে আসে ঋণ প্রবৃদ্ধি। তবে শেষ পর্যন্ত বড় মাত্রায় ধস এড়াতে সক্ষম হয় বাংলাদেশের অর্থনীতি। বরং এই মুহুর্তে কোভিডজনিত শ্লথতা কাটিয়ে পুনরুদ্ধারের সুখবর পাওয়া যাচ্ছে কেন্দ্রীয় ব্যাংকের তথ্যে। বাংলাদেশ ব্যাংকের পরিসংখ্যান বলছে, দেশের অর্থনীতি এখন করোনা পূর্ববর্তী অবস্থানে ফিরছে।

Ans:  The world got/ heard the omen of great recession just at the start of the ongoing pandemic. The outbreak of the Covid-19 brought a stalemate on the world economy just at the beginning of the last year. The growth at the different sectors including industrial production and tourism sectors came to the negative level. The stillness was seen in the international trade too. At that time the world downfall that appeared in the world economy hit the economy of Bangladesh too. Due to the impact of the pandemic, all the economic indices were on the lower trend until the end of the last year. The unemployment and the poverty also increased. The revenue declined. The levels of transactions in the banking sectors too got down. The loan growth saw the declining trend. But to the last the Bangladeshi economy was able to avoid the downfall of the vast dimension. Rather at this moment the good news of recovery from the sluggishness caused by the pandemic is being heard on the central bank’s information. The different statistics of Bangladesh Bank inform/ confirm that the economy of the country is now returning to the pre corona situation. 

 

2. Write a paragraph with suitable tittle.  

Ans: Try yourself 

3. Write an essay on ” Fifty years of independence of Bangladesh:  A Journey toward developing Nation” 

Ans: Try yourself 

Post numbers:6

Post Name:

1. Network Administrator

2. Database Administrator

3. System Administrator

4. ICT Security & Risk Management

5. Application Development and Support (BACH, BEFTN, RTGS, Remittance)

6. Programmer

Application last date: 17-12-2019

The application must need to send by mail

 

 

We warmly wishing welcome every visitor to our site to stay with us for the news update.

We post here all of the job circular, job exam date, admit card download link and important news, we remain it’s very essential for you so if you remain this site help you broadly can visit here for the news update. For more information about any job circular in Bangladesh, you can contact us on the Facebook group or Twitter. Our admin always stays with you to solve this problem.

Job-related content writing and information is more important for applicants cause it helps to understand the job circular easily so we can say this way we are the best in Bangladesh. Candidates can easily find out their essential information in the upper search icon on our site. Result pedia bd always fast for your consideration.

Never try to copy us cause our all content has copyrights so anybody copies our text and uses it his own site we warning them another way we case against them so be careful. At present we see some site copy our text and use it in his own site we already warning them if they don’t obey our warning we take a step against them