Rupali Bank Limited Senior Officer Question Full Solution 2019

Rupali Bank Limited Senior Officer Question Full Solution 2019, Rupali Bank Senior Officer Exam was held in 15-11-2019, Every applicant can see their MCQ exam question full solution here, Bank Exam question Full solution.2019.

PSC, JSC, SSC, HSC, National University and all job exam results we publish on our website resultpediabd.com. All Job circular and exam result every visitor can get here easily and faster than any other site. Our result pedia bd team always gives here a great service for you so don’t miss our service. 

Bangladeshi every job applicant cannot find out their job exam information so we give them an extra possibility for it. Warmly wishing welcome every visitor on our site and try to solve every problem of Bangladeshi regular job applicants. We always try to give here a clear image so it gives you a great reading quality. Result pedia bd in one of the most popular sites of Bangladesh for job circular and exam results.

we always post here a clear image and the applicant can save it easily by our site. Stay with us and visit regularly for the news update. the applicant needs a great preparation for this job, the job exam will be held a few months later. 

Rupali Bank Limited Senior Officer Question Full Solution 2019

Post name: Senior Officer

Exam date: 15-11-2019

Exam Type : MCQ

Read the following sentences and then select the answer option that corrects the underlined sections:

1. There are not many men who are so famous that they are frequently referred to by their short names only? Ans: initials

2. We demonstrated to them how we were prepared the artistic patterns. Ans: had prepared

3. By such time you finish that chapter, I will write a letter. Ans: By the time

4. She cooks, washes dishes, does her homework and then relaxing. Ans: then relaxes

5. One of the most significant phenomenons of our time has been the development of cinema. Ans: phenomena

Select the word or phrase which express the best meaning:

6. Voracious- Ans: hungry

7. Admonish——–Ans: reprimand

8. Reckless——-Ans: Rash

9. Wretched —-Ans: poor

10. Restraint —-Ans: obstacle

Fill in the blank with right option:

11. —–Google and Facebook, as the largest platform for content distribution, are said to be —– Systems that will filter fake news.

Ans: both, creating

12. Laughter has a strong from social——-In in boarding groups of people together and also helps make the Message more—–. Ans: function, relatable

13. The—– of fake news is

not new all recent, only its potential to reach people has —–Due to online

Platforms and applications that are free. Ans: Advent, amplified

14. The traditional practices of

yoga lay great—- on the importance of—— in the Form of Pranayma. Ans: emphasis, breathing

15. Special—– are made for their

meals, but officials—- the long working hours Without any what time. Ans: arrangements, rue

16. Fate Smiles—- those who

untiringly grapple with stark relatives of life. Ans: on

 

১৭.  কোনগুলো দেশী শব্দ? উত্তরঃ গ) খোকা, চাঁপা

১৮. বিধি শব্দটির বিপরীত শব্দ কোনটি? উত্তরঃ ক) নিষেধ

১৯. সূর্য এর বিপরীত শব্দ কি? উত্তরঃ  ঘ)  কোনটিই না

২০. Referendum এর বাংলা পারিভাষিক শব্দ? উত্তরঃ খ) গণভোট

২১. কোন সন্ধিটি নিপাতনে সিদ্ধ? উত্তরঃ ক) পর + পর = পরস্পর

২২.  শুদ্ধ বানান কোনটি? উত্তরঃ ঘ) মূর্ধন্য

২৩. দামিনী শব্দের অর্থ? উত্তরঃ  খ) বিদ্যুৎ

২৪. ভূষণ্ডির কাক অর্থ কি? উত্তরঃ গ) দীর্ঘায়ু ব্যক্তি

২৫. কোন কবি নিজেকে বাঙালি বলে পরিচয় দিয়েছেন? উত্তরঃ ক) ভুসুকুপা

২৬. কোনটি ঈষৎ অর্থে অব্যয়ীভাব সমাস? উত্তরঃ গ) আরক্তিম

২৭. নিচের কোনটি রুপক কর্মধারয়? উত্তরঃ মনমাঝি

২৮. ব্যাকরণের প্রধান কাজ কি? উত্তরঃ ঘ) ভাষার বিশ্লেষণ

২৯. কোনটি তৎসম শব্দ? উত্তরঃ খ) চন্দন

৩০. পেয়ারা কোন ভাষার থেকে আগত শব্দ? উত্তরঃ গ) পর্তুগীজ

৩১. ভাষা মানুষের মুখ থেকে কলমের মুখে আসে, উল্টোটা করতে গেলে মুখে শুধু কালি পড়ে” কে বলেছেন? উত্তরঃ  ক) প্রমথ চৌধুরী

৩২. নিচের কোন প্রবচনটি হতভাগ্য অর্থে ব্যবহৃত? উত্তরঃ গ) আটকপালে

33.In steel water, a boat can travel at  5 km/hr . it takes 1 hour to row  to a place and come back. if the velocity of the stream is 1 km/hr, how far is the place?

Ans: A (2.4 K.M)

34. two men P  and Q start from a place working at 5 Ei km/hr and 6.5 Eid km/hr, respectively. what is the time they will take to be  92 km apart if they work in oxide directions? Ans: D (8 hr)

35. Two men A and B run a 4 km race on a circular course of  ¼  km if there is freed are in the ratio of 5:4How much time does the winner pass the other? Ans: A (thrice)

36. a sum of money amounts to Tk. 6690 after 3 years and to TK.10035 after 6 years on compound interest, find the sum. Ans: D (Tk. 4460)

37. one card is drawn at random from a pack of 52 cards. what is the probability that the card drawn is a face card? Ans: A (1/13)

38. if two times of the daughters are in years in included to the Mother’s age the total is 70 and if two times of the mother’s age is included to the daughter’s age, the total age is 95. So the mother’s age is? Ans: C (40)

39. A student multiplied a  number by 5/3, What is the percentage error in the calculation? Ans: A (64%)

40. 10 years ago, A  was half of B  in age, if the ratio of the Year percentages is 34, then what will be the total of their present ages? Ans: B (35 years)

41. the size of the wooden block is 5*10* 20. How many such e blocks will be required to construct a solid wooden cube of minimum size? Ans: D (8)

42.  A tank is 25 m long, 12 m wide and 6 m Deep. the cost of  plastering its walls and bottom at 75 Paisa per m2 is : Ans: C (558Tk)

43. The difference of two numbers is  20% of the larger number if the smaller number is 20, e than the larger number is? Ans: A (25)

44.  12 buckets of water fill a tank when the capacity of his tank is 13.5. how many e bucket will be needed to fill the same tank if the capacity of the bucket is 9 liters? Ans: A (8)

45. the sum of three numbers is 98. if the ratio of the first to second is 2:3and that of the second to the third is 5:8, then the second number is: Ans:  D (30)

46. If k:l =4:3And  l:m=5:3,then find k:l:m ? Ans: A (20:15:9)

47. The value of…………is. Ans: C (4)

48. A 270 M long train running at the speed of 120 km/hr crosses another train running in the opposite direction at the speed of 80 km/hr in 9 seconds. what is the length of the other train? Ans: A (230 m)

49. three partners shared the profit in a business in the ratio 5:7: 8. They have partnered for 14 months, 8 months and 7 months respectively. what was the ratio of their Investments? Ans: D (20:49:64)

50. in a class, there are 15 boys and 10 girls. there are students are selected at random. the probability that 1 girl and 2 boys are selected, is? Ans: B (21/46)

51.an error plan size along the four sides of a square at the speed of 200, 400, 600 601 800 km/hr. find the average speed of the plane around the field. Ans: B (375 km/hr)

52.X  can complete a certain work at the same time in which Y  and ZTogether can do it. If X and Y together can finish it in 10 days and Z along in 15 days, then Y alone can do it in?  Ans: B (25 days)

53.98.98/11.03+7.014*15.99=? Ans: D (121)

54. A and B start a business with initial investment in the radio 12:11 Dayal Annual fees wire in the rate 4:1 if A invested the money for 11 months. B  invested the money for? Ans: A ( 3 months)

55. If m = 7 -4√3 then (√m + 1) 1/√m) = ? Ans: C (4)

56. A container contains 40 liters of milk. from this container for liters of the male was taken out and replaced by water. this process was repeated for two times, how much milk is now contained in the container? Ans: A (29.16 liters)

কম্পিউটার ও সাধারণ জ্ঞান অংশ সমাধানঃ

৫৭. Which among the following is associated with excel? Ans: Spreadsheet

৫৮. The basic unit of a worksheet into which you enter data in Excel is called? Ans: Cell

৫৯. Does Wi-fi use? Ans: Radio waves

৬০. What should be used if a company wants to include its company name and logo at the bottom of every page of a brochure? Ans: Footer

৬১. Protection and protect sheet option can be selected from? Ans: Tools

৬২. In order to tell Excel that we are entering a formula in a cell, we must begin with an operator such as-Ans: =

৬৩. The bar at the top of a window that bears the name of the window is known as?

Ans: Title bar

৬৪. Different icons of application software can be found in which bar in the latest version Microsoft Windows? Ans: Start Menu

৬৫. What is the shortcut key for line break? Ans: Shift + Enter

৬৬. In which window we display data in the form of tables in a row or column format in MS-Access? Ans: Sub-form

৬৭. Verification of a login name and password is known as? Ans: Authentication

৬৮. If you press ___, the cell accepts your typing as its contents? Ans: Enter

৬৯. The frequency of which of the following is the highest? Ans: Gamma rays

৭০. The first attempt in printing was made in England? Ans: James Arkwright

৭১. Which company nickname is big blue? Ans: IBM

৭২. The headquarter of the united nations fund for programs population activities (UNFPA) are at? Ans: New York

৭৩. The law of natural selection is associated with? Ans: Darwin

৭৪. Guarantee to an exporter that the importer of his goods will pay immediately for the goods ordered by him, is known as? Ans: Letter of Credit (L/C)

৭৫. Fathometer is used to measure? Ans: Ocean depth

৭৬. Lance Armstrong, a sportsperson of international repute, belongs to which of the following countries?  Ans: USA

৭৭. The study of life in outer space is known as? Ans: exobiology

৭৮. The stress test is related to assess the health of which institution? Ans: Bank

৭৯. Which of the following is not the official language of the organization of the united nations? Ans: Portuguese

৮০. The normal threshold of hearing is around? Ans: 25-45 DB

 

We warmly wishing welcome every visitor to our site to stay with us for the news update.

We post here all of the job circular, job exam date, admit card download link and important news, we remain it’s very essential for you so if you remain this site help you broadly can visit here for the news update. For more information about any job circular in Bangladesh, you can contact us on the Facebook group or Twitter. Our admin always stays with you to solve this problem.

Job-related content writing and information is more important for applicants cause it helps to understand the job circular easily so we can say this way we are the best in Bangladesh. Candidates can easily find out their essential information in the upper search icon on our site. Result pedia bd always fast for your consideration.

Never try to copy us cause our all content has copyrights so anybody copies our text and uses it his own site we warning them another way we case against them so be careful. At present we see some site copy our text and use it in his own site we already warning them if they don’t obey our warning we take a step against them