Ministry of Foreign Affairs MCQ question full solution 2019

Ministry of Foreign Affairs MCQ question full solution 2019, Ministry of Foreign Affairs job exam question solution 2019, Ministry of Foreign Affairs MCQ question full solution, Ministry of Foreign Affairs exam question solution, Ministry of Foreign Affairs job exam question and full solution 2019.

PSC, JSC, SSC, HSC, National University and all job exam result we publish in our website resultpediabd.com. All Job circular and exam result every visitor can get here easily and faster than any other site. Our result pedia bd team always give here a great service for you so don’t miss our service. 

Bangladeshi every job applicant cannot find out their job exam information so we give them an extra possibility for it. Warmly wishing welcome every visitor on our site and try to solve every problem of Bangladeshi regular job applicant. We always try to give here a clear image so it gives you a great reading quality. Result pedia bd in one of the most popular site of Bangladesh for job circular and exam result.

we always post here clear image and applicant can save it easily by our site. Stay with us and visit regularly for the news update. the applicant needs to a great preparation for this job, job exam wilbe held a few months later.

Ministry of Foreign Affairs MCQ question full solution 2019

Post name: Superintendent

Exam Type: MCQ

Full marks: 100

FULL SOLUTION IS GOING ON STAY WITH US……সম্পূর্ণ সমাধান এর কাজ চলিতেছে,সম্পূর্ণ সমাধান পেতে আমাদের সাথেই থাকুন

1. Fill in the blank: ‘You might—–about Milton.’—- Ans: have heard
2. একটি গরু ৫% ক্ষতিতে বিক্রয় করা হলো। গরুটি আরো ৫০০ টাকা বেশি মূল্যে বিক্রয় করলে ১৫% লাভ হতো। গরুটির ক্রয়মূল্য কত? Ans: ৫০০০ টাকা
3. আয়ত এর বাহুগুলি পরস্পর সমান হলে কি হয়? Ans: বর্গ
4. ’সূর্য দীঘল বাড়ি’ কোন প্রকারের রচনা?- Ans: উপন্যাস
5. The abbreviations’ PM’ stands for— Ans: Post Meridiem
6. Select the correct sentence: Ans: Did he come home yesterday?
7.আমার ভাইয়ের রক্তে রাঙানো একুশে ফেব্রুয়ারি। আমি কি…..। গানটির রচয়িতা কে?- Ans: আবদুল গাফফার চৌধুরী
8.`Honesty is the best policy.’ in this Sentence the word` honesty is —–Ans: an abstract noun
9. She is now a student of—– University. `Fill in the blank in the above sentence: Ans: a
10. কোন মাধ্যমে শব্দের বেগ সবচেয়ে বেশি? –Ans: কঠিন মাধ্যমে
11. বাংলাদেশের আয়তন সমগ্র পৃথিবীর আয়তনের কত ভাগের এক ভাগের সমান? Ans: ভাগের এক ভাগ
12. The word` hardly means—–Ans: almost not
13. ‘অক্ষির সমীপে’র সংক্ষেপ হলো- Ans: প্রত্যক্ষ
14. ABC সমকোণী ত্রিভুজের B কোণ সমকোণ এবং AB=a, BC=2a হলে নিচের কোনটি সঠিক? Ans: √5a
15. অপরাজেয় বাংলা কি?-Ans: মুক্তিযোদ্ধাদের একটি ভাস্কর্য
16. বাংলা ভাষার মৌলিক স্বরধ্বনি কয়টি?- Ans: ৭টি
17. ণত্ব বিধান কোন শ্রেণীর শব্দের জন্য প্রযোজ্য?- Ans: তৎসম
18. ২৫ মে ২০১৮ তারিখে ভারতের কোথায় ‘বাংলাদেশ ভবন’ উদ্বোধন করা হয়েছে? Ans: পশ্চিমবঙ্গের বীরভূম জেলার শান্তিনিকেতনে
19.` She has been reading the book since morning. This is an example of—Ans: present perfect continuous tense
20. বিশ্বের দীর্ঘতম নদীর নাম কি?- Ans: নীলনদ
21.‘পরাজয়ের’- এ শব্দটিতে কোনটি উপসর্গ?- Ans: পরা
22. বাংলাদেশের কোন জেলায় চা বাগান বেশি?- Ans: মৌলভীবাজার জেলায়
23.‘প্রসন্ন’ এর বিপরীত শব্দ কোনটি?- Ans: বিষণ্ণ
24. Identify the correct passive form: ` Let me write a letter.’ Ans: Let a letter be written by me.
25. A word that takes the place of a noun Is called— Ans: a pronoun
26. a3-b3, a3+b3এর গসাগু কত? Ans: 1
27.‘ তিনি বাড়ি নেই’ কোন কারক? Ans: অধিকরণে শূন্য
28. অস্ট্রেলিয়ার রাজধানী কোথায়?- Ans: ক্যানবেরা
29. বঙ্গবন্ধু স্যাটেলাইট 1 কবে উৎক্ষেপণ করা হয়?- Ans: ১২ মে, ২০১৮
30. শেষের কবিতা কোন শ্রেণীর সাহিত্য কর্ম?- Ans: একটি উপন্যাস
31. কোনটি আরবি শব্দ?- Ans: হজ্জ
32. `Muslims fast during Ramadan.’ here the word` fast’ it is—– Ans: a verb
33. ‘অশ্রু’ শব্দের প্রতিশব্দ হবে- Ans: লোর
34. ফিফা কত সালে প্রতিষ্ঠিত হয়?-Ans: ১৯০৪ সালে
35. ।x।<3 এর সমাধান সেট– Ans: -3<x<3
36. একটি ত্রিভুজের প্রত্যেক বাহুর দৈর্ঘ্য 4 সেন্টিমিটার হলে ত্রিভুজের ক্ষেত্রফল- Ans: 4√3
37.‘’রূপসী বাংলা’ কার কাব্যগ্রন্থ?-Ans: জীবনানন্দ দাশের
38. কোনটি অশুদ্ধ বাক্য? Ans: তাহারা বাড়ী যাচ্ছে
39. নিউমোনিয়া রোগ সৃষ্টি করে কোন ব্যাকটেরিয়া?- Ans: কক্কাস
40. `Dead Lock’এর বাংলা- Ans: অচলাবস্থা
41. টাকায় ১০ টি দরে আমলকি ক্রয় করে ৮ টি দরে বিক্রয় করলে শতকরা কত লাভ হবে? Ans: ২৫%
42. বাংলাদেশের সুপ্রিম কোর্টের প্রথম নারী বিচারপতির নাম কি?- Ans: নাজমুন আরা সুলতানা
43. বঙ্গবন্ধুর আত্মজীবনীর দ্বিতীয় গ্রন্থের নাম কি?- Ans: কারাগারের রোজনামচা
44. Which one of the following is a Plural Noun? Ans: crises
45. যদি পড়ন্ত বস্তুর অতিক্রান্ত দূরত্ব h হয় এবং সময় t হয়, তাহলে- Ans: h∝t2
46. Which one of the following was a ` Romantic poet’? Ans: P.B Shelley
47. দেহের সবচেয়ে বড় গ্রন্থি কোনটি?–Ans: যকৃত
48. নড়াইল জেলা শহর কোন নদীর তীরে অবস্থিত? Ans: চিত্রা নদী
50. বাংলাদেশের জাতীয় ফল কোনটি- Ans: কাঁঠাল
51. William Shakespeare was born in- Ans: 1564
52. সংখ্যাগুলোর পরবর্তী সংখ্যাটি নির্ণয় করো: ১, ৫, ৭, ১৩, ২১, ৩৫—– Ans: ৫৭
53. দেরাদুন কোন দেশে অবস্থিত- Ans: ভারতে
54. বাংলাদেশের জাতীয় পতাকার ডিজাইনার কে- Ans: কামরুল হাসান
55. নিচের কোনটি মুক্তিযুদ্ধ বিষয়ক নাটক- Ans: পায়ের আওয়াজ পাওয়া যায়
56. 11+18+25+32+……ধারাটির 15 টি পদের সমষ্টি কত– Ans: ৯০০
57. End in smoke means —- Ans: Come to Nothing
58. Fill in the blank with an appropriate preposition. Exercise is beneficial—health. Ans: to
59. হুলিয়া কবিতা কার রচনা- Ans: নির্মলেন্দু গুণ
60. বাংলাদেশের মহামান্য রাষ্ট্রপতিকে শপথ বাক্য পাঠ করান কে- Ans: স্পিকার
61. ‘না’ কোন জাতীয় শব্দ- Ans: অব্যয়
62. বাংলাদেশের সাংবিধানিক নাম কি-– Ans: গণপ্রজাতন্ত্রী বাংলাদেশ
63. বাংলাদেশ আয়তক্ষেত্রের সন্নিহিত বাহুর মধ্যবিন্দু সমূহের যোগে যে চতুর্ভুজ হয় তা একটি– Ans: রম্বস
64. ভাষার মূল উপাদান হচ্ছে- Ans: ধ্বনি
65. Which one of the following is an example of superlative degree- Ans: least
66. What is the plural form of Mr.– Ans: Mrs.
67. শুদ্ধ বানান কোনটি- Ans: লক্ষণ
68. সময়ের শূন্য রেখা কোন দেশে অবস্থিত- Ans: যুক্তরাজ্য
69. Fill in the blank with the right word: a man is known by the—– he keeps. Ans: company
70. The tense of a verb is mainly related to—–Ans: time
71. নিচের কোনটি শক্তির অনবায়নযোগ্য উৎস– Ans: কয়লা
72. বাংলা ভাষার প্রাচীন নিদর্শন কোনটি– Ans: চর্যাপদ
73. Which one of the following is wrongly spelt- Ans: fascination ( Correct spelling: fascination)
74. Fill in the blank: Look —–the word in the dictionary. Ans:
75. নন্দিত নরকে উপন্যাসটির রচয়িতা কে- Ans: হুমায়ূন আহমেদ
76. The past participle form of the verb ‘spread ‘ is—-Ans:
77. ১ হতে ৫০ পর্যন্ত কতটি মৌলিক সংখ্যা আছে- Ans: ১৫
78. ট্রাপিজিয়াম ক্ষেত্রের ক্ষেত্রফল কত- Ans: সঠিক উত্তর নেই ( সঠিক হবে 1/2 ×(সমান্তরাল বাহু দুইটির যোগফল)× উচ্চতা)
79. শালবন বিহার কোথায় অবস্থিত- Ans: কুমিল্লা
80. He is poor but honest ‘Which one is conjunction in this sentence– Ans: but
81. থাইল্যান্ডের মুদ্রার নাম কি- Ans: বাথ
82. জাতির পিতা বঙ্গবন্ধু শেখ মুজিবুর রহমান 1971 সালের 26 মার্চ তৎকালীন কোন সংস্থার ওয়ারলেসের সহযোগিতা নিয়ে বাংলাদেশের মহান স্বাধীনতা ঘোষণা করেছিলেন- Ans: ইস্ট পাকিস্তান রাইফেলস
83. বাংলাদেশের কোন জেলার সাথে বিদেশের কোন সীমানা নেই- Ans: বান্দরবান
84. একটি গাড়ির চাকা তিরিশ মিনিটে দুই হাজার বার ঘোরে ১০ কিলোমিটার পথ অতিক্রম করে, চাকার পরিধি কত- Ans: ৫
85. Cos120 ডিগ্রী- এর মান কত- Ans: -1/2
86. x-y =1 , x+y= 3 হলে, (x,y)= কোনটি —Ans: 2,1
87. বাংলাদেশের লোকশিল্প জাদুঘর কোথায় অবস্থিত- Ans: সোনারগাঁয়ে
88. গোঁফ খেজুরে কোন সমাস- Ans: মধ্যপদলোপী বহুব্রীহি
89. দুটি ধনাত্মক পূর্ণ সংখ্যার বর্গের অন্তর 3 এবং গুণফল 2, এদের বর্গের সমষ্টি- Ans: 3
90. ছন্দের জাদুকর কাকে বলা হয়- Ans: সতেন্দ্রনাথ দত্ত
91. Complete the sentence ‘had I been in your situation—the offer. Ans: I would have accepted
92. করিম সাহেব মাসিক বেতন থেকে প্রভিডেন্ট ফান্ডের জন্য শতকরা ১০ ভাগ কাটার পর তিনি ২৭০০ টাকা পান, তার মাসিক বেতন কত– Ans: ৩০০০
93. আলফ্রেড নোবেল কি আবিষ্কার করেন- Ans: ডিনামাইট
94. x -1/x= √3 হলে x2 + 1/x2=কত—- Ans: 5
95. গীতাঞ্জলি এর সন্ধি বিচ্ছেদ কোনটি- Ans: গীত + অঞ্জলি
96. ২৫ শে বৈশাখ কার জন্মদিন- Ans: রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর
97. কপালকুণ্ডলা উপন্যাসটি কার রচনা- Ans: বঙ্কিমচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়
98. বাংলাদেশ ও মিয়ানমারের সীমান্তবর্তী নদীর নাম কি- Ans: নাফ
99. Choose the appropriate question tag’ you like vegetables— Ans: don’t you
100. 2(a2+b2) = কত– Ans: (a + b) ^2 + (a-b) ^2

 

We warmly wishing welcome every visitor in our site stay with us for the news update.

We post here all of the job circular, job exam date, admit card download link and important news, we remain it’s very essential for you so if you remain this site help you broadly can visit here for the news update. For more information about any job circular in Bangladesh, you can contact with us in the Facebook group or Twitter. Our admin always stays with you to solve this problem.

Job-related content writing and information is more important for applicant cause it helps to understand the job circular easily so we can say this way we are the best in Bangladesh. Candidates can easily find out their essential information in the upper search icon on our site. Result pedia bd always fast for your consideration.

Never try to copy us cause our all content have copyrights so anybody copies our text and use it his own site we warning them another way we case against them so be careful. At present we see some site copy our text and use it in his own site we already warning them if they don’t obey our warning we take a step against them